BME x Juszt-is Építőtábor 2023 Augusztus

Régi álmunk volt, hogy a nyári foglalkozásokat saját kertünkben tarthassuk, és arra gondoltunk, hogy a Jusztis-ház udvarának fejlesztésébe bevonhatnánk építészetet tanuló egyetemistákat. 

A BME Lakóépülettervezési Tanszékén van olyan szabadon választható tantárgy, amely keretében a félév során készült terveket egy építőtáborban a diákok (egyetemi hallgatók) meg is építik.

 

ÚJDONSÁG: Az építőtáborról készült összefoglaló videó itt megtekinthető: https://youtu.be/E4dk0QAGq2Y?si=Zizc6N4u0cH_Hf1I

 

A TETŐAVATÓ hétvége beszámolója itt olvasható: https://jusztis.com/2023/10/bme-x-jusztis-avato-hetvege-2023-szeptember/

 

A 2023 tavaszi félévben a Környezetépítés – Installáció tantárgy hallgatói kapták a feladatot, hogy téri eszközöket keressenk, melyek segítik Juszt-is Házban a szabadtéri foglalkozásokat, esztétikai minőségükkel fejlesztik a gyerekek és környezetükhöz való viszonyának érzékenységét. 

Négy tervezőcsapat alakult a feladatra, mindegyikük lejött Bódvalenkére megszemlélni a helyszínt és körbejárni a falut. Két csapat egy-egy Juszt-is lejárós hétvégén is részt vett, hogy személyesen megtapasztalják tevékenységünket. A tantárgy oktatói: Dankó Zsófia, Sugár Péter, Péteri Zsolt, Kiss Gergely

A Juszt-is önkénteseit is bevontuk a tervezésbe: levelezőlistánkon kikértük véleményüket az aktuális tervfázisokról, és Szil Péter személyesen is részt vett az egyetemi konzultációkon, hogy közvetítetse az alapítvány sokéves tapasztalaira alapuló elvárásokat a tér használatával kapcsolatban.

A szemeszter végén az oktatók és a Juszt-is közös döntésével kiválasztottuk azt a két tervet ami az építőtáborban megépüljön.

Ezután nyáron sem pihenhettünk: kiderült, hogy a tetőhosszabbításta a területileg illetékes építésügyi hatóságnál engedélyeztetni kell, ezért az ehhez szükséges tervrajzokat Kiss Gergely és Péteri Zsolt építészek, a hallgatók bevonásával készítették el. Mindeközben intenzív adománygyüjtő kampányba is kezdtünk, hogy legyen anyagi forrásunk a megépítésre.

Első terepszemle
A gyerekek játékos bevonása a tervezésbe

A tervezőcsapat (Jusztin Fanni, Módly Emőke, Sándor Nóra, Szeg Réka) koncepciója (a tervek innen letölthetők):

Tervünkben a felénk megfogalmazott különböző igényeket egy egységként próbáltuk kezelni, ezzel
harmonikus, olvasható, koherens tereket alakítva a telken belül. A gyermekekkel való foglalkozások
alatt megismert rutinok, szokások fontos koncepció formáló erők voltak. A normaváltás, a
mindennapokból való kiszakadás helyszíne a Juszt-is ház és most már a kertje is. Az építészet
eszközeivel igyekeztük támogatni, hatékonyabbá tenni az önkéntesek és gyermekek munkáját. A ház
megkülönböztetése, a megérkezés, a kertbe vezető út és az ott végzett feladatok, kézműves
foglalkozások, játékok mind egy – a kertet összefogó – gesztussal fogalmazódott meg. Egy olyan
útvonallá állt össze, mely különböző jelekkel, hol falfestés, hol kerítés vagy egy bútor segíti a kert
megismerését és használatát. A tető meghosszabbításával kialakult fedett nyitott tér alá olyan
bútorokat terveztünk, melyek különböző minőségű, adottságú tereteket biztosítanak az eltérő
létszámú, típusú foglalkozásokhoz. Kevés eszközzel, azokat kihasználva és a működést, funkciót
megvizsgálva igyekeztük a helyet gazdagítani.

A "KÁ" tervezőcsapat látványterve

A Lenke udvar tervezőcsapat (Brjeska Laura, Polyák Júlia, Prőhle Borbála) koncepciója (a tervek innen letölthetők): 

 

A fő elképzelés egy átmeneti tér kialakítása volt, amely esős időben is használható teret ad a foglalkozásoknak, jellegében pedig tartósnak, de leginkább biztonságosnak kellett lennie. A tervezés során figyelembe vettük mindezen tényezőket, illetve erősen alapoztunk a saját helyszínlátogatási élményeinkre, megfigyeléseinkre is.

A telek három fő részre osztható: a ház – beltér, az átmeneti tér – fedett kültér, és szabadtér. Ez egy átmenetet formál az utcafront és a tervezési terület végén található láp között, korlátozottól szabadig. A terv fő eleme az átmeneti tér, amely az istállóépület után a többi helyiséggel közös tengelyre fűződik fel. Ezt a szabad, érintetlen kert foglalja körbe, ami a foci és kültéri játékok színtere.

Az itt élő hátrányos helyzetű gyerekek figyelmi ideje az általánossághoz képest is rövidebb, amit az ottlétünk alatt is tapasztaltunk. Ebből adódóan fontosnak tartottunk a tervben olyan kültéri foglalkoztatót létrehozni, amely a figyelmüket befelé fordítja, a körülöttük párhuzamosan folyó kerti focizástól, zsibongástól vizuálisan és térben is elkülönülve. A lamellák körbevezetése egy belső intimebb teret alakít ki, de áttörtsége miatt nem érződik zárt térnek. 

Első lépésként a júniusi lejárós hétvégén a Juszt-is önkénteseivel és Kutyusékkal rendeztük a kertet: eltakarítottuk a lomokat, lebontottuk a régi budit és tárolót valamint új kerítést építettunk. Ezután az ól tetőjét kellett újraépíteni, és a tervek szerint meghosszabbítani. Ehhez az építőtáborban a helyi ácsokat bíztunk meg, akikkel már a főépületünk tetőjének megújításánál is dolgoztunk együtt.

A Lenke udvar tervezőcsapat látványterve

Az Építőtábor

 

A tábor:

 

A több hónapos megelőző előkészítési és szervezési munka után végre elkezdődhetett az építőtábor, mely Augusztus 21-27 között tartott. Összesen 31-en vettünk részt: főleg egyetemisták jöttek építkezni, de Juszt-is önkéntesek és a tantárgy oktatói is lejöttek.

A Juszt-is ház hálószobája csurig megtelt, a csapat másik  része pedig a kertben sátrazott. Soha nem voltunk még itt ennyien, komoly szervezést igényelt a tábor hatékony működtetése. Kétautónyi élelmiszert előre bevásároltunk, és egy óriási 40 literes bográcsban tábortűznél főztünk minden este, ami a másnapi ebédre is elegendő volt. 

Napközben kimerítően dolgoztunk, de fontosnak tartottuk, hogy a közösség dinamikája is jól alakuljon: az esti  tábortűznél való szabad beszélgetés után tartottunk koordinált beszélgető-kört is, ahol mindenki elmondhatta a csoportnak aznapi élményeit, érzéseit vagy problémáit. Ilyet Juszt-is hétvégéken és táborokban is tartunk, de az építőtáborban is nagyon hasznos volt: összekovácsolják a társaságot és rendezik az esetleges konfliktushelyzeteket.

 

A munkálatok:

 

A tető alapszerkezetét helyi ácsok építették, ezzel párhuzamosan a többi feladat ránk várt: a tartószerkezetek felületkezelése, a térelhatároló lamellák hátszerkezetének elkészítése, és minden egyes léc, deszka, gerenda lecsiszolása valamint időjárásálló lazúrral való lekenése. Építettünk kertkaput, helyeztünk be extra-gerendát, kiegészítettük a tartószerkezetekett, terepet rendeztünk, mértünk, szerkesztettünk, fúrtunk, vágtunk,  daraboltunk, csavaroztunk és csizoltunk, csiszoltunk, csiszoltunk…

Mindeközben egyik nap azt a 9 tonnányi cserepet is le kellett pakolni a kamionról, melyet egy kedves budapesti adományozónktól kaptunk. Ehhez Szendőről is csatlkozott hozzánk néhány segítő kéz.

Igyekeztünk a helyieket is bevonni a munkálatokba: gyerekeket a balesetveszély miatt nem lehetett, de kamasz srácok néhány feladatban részt vettek, és állandó felnőtt segítő emberünk, Kutyus is beszállt néhány folyamatba lelkes inasaival. Jótanácsaikra figyeltünk, és többmindent még építkezés közben is úgy alakítottunk, hogy a bódvalenkeiek is megfelelőnek találják: fontos volt számunkra, hogy magukénak érezzék, szeressék az új építményt.

A hét végére éreztük, hogy szorít az idő, és mindenképp kész szerettünk volna lenni: minden erőnket megfeszítve, néhányan éjszakai műszakban is hajráztunk: és sikerült! Vasárnapra elkészült a tető alatti tér, a lamellák érzékenyen határolták azt, és a raklapok alkotta ülőfelületek otthonossá tették: mindannyiunknak nagy öröm volt látni, hogy amit elképzeltünk, ott áll előttünk: több konszenzusos döntést meg kellett hoznunk a projekt során, de a végeredmény szép és mindenkinek elfogadható lett, a Juszt-is számára pedig kifejezetten hasznos is.

 

A Lenke udvar tervezőcsapat beszámolója:

 

A Jusztisos hétvégén való részvétel után egyértelművé vált számunkra, hogy egy olyan teret szeretnénk Bódvalenkén létrehozni, ami egyaránt segíti a gyerekek koncentrációját a kültéri foglalkozásokon, és segíti az önkéntesek munkáját is.  Célunk volt, hogy a gyerekekkel együtt teremtsünk a Jusztis ház udvarán egy olyan teret, ahol ők biztonságban lehetnek és átélhetnek egy olyan atmoszférát/ téri élményt, ami a környezetükben ritkán adatik meg.

Mindhármunk első megépülő projektje a Lenke udvar, aminek a tervezési és kivitelezési folyamatában rengeteget tapasztalhattunk és tanulhattunk. Kilépni az egyetem falai közül, ráadásul egy halmozottan hátrányos helyzetű falu életébe belecsöppeni nem volt könnyű feladat.  Legalább annyit tanultunk magunkról és másokról, mint az építészetről. Az alapítvánnyal a félév során folyamatosan egyeztettünk. A terv az utolsó pillanatokig csiszolódott. Sokszor kihívást jelentett a megbízó igényeit a saját elképzeléseinkkel összeolvasztani, de a kész udvart nézve úgy érezzük, hogy mindenki vágya és igénye teljesült. A puzzle darabok összeálltak a lehető legjobb formában. Az érzés, amikor a félévig csak a képzeletünkben létező teret az év első jusztisos hétvégéjén működni láttuk és együtt örülhettünk a gyerekekkel és az önkéntesekkel, felemelő volt.

 

A tervezőcsapat (Jusztin Fanni, Módly Emőke, Sándor Nóra, Szeg Réka) beszámolója

 

EGY KÜLÖNLEGES TERVEZÉSI FELADAT
az egyetemen ritkán találkozunk olyan tervezési programmal, ahol alkalmunk nyílik megismerni a
„megrendelőt”, így leggyakrabban saját, szubjektív gondolatunk, érzéseink alapján döntünk. Az
alkotás főszereplői mi vagyunk. Itt ez másképp történt.
EGY MEGHATÁROZÓ TAPASZTALÁS
leutaztunk a borsodi kis faluba, ahol szembejött velünk a valóság. Megismerhettük a lakókat, a
gyerekeket és a Juszt-is alapítvány önkénteseit. Megéreztük a feladat súlyát, kipukkadt a körülöttünk
lévő buborék, láttatva, kik is a főszereplők.
EGY TANULÁSI FOLYAMAT
csapatban dolgozni mindig rejt magában kihívásokat, de olyan ötleteket is, melyek egy ilyen inspiráló
közeg nélkül nem lennének. Alkalmazkodni a különböző körülménykehez, rugalmasan kezelni a
felmerülő változásokat. Mind olyan, mely az íróasztal magányában ritkán észlelhető. Élmény volt
felállni az asztal mellől, és megismerni embereket, feladatokat, élethelyzeteket, egy új helyet.
BÓDVALENKÉT.

 

 

Képek az elkészült térről:

 

Fotók: Kiss Gergely

Folytatás:

 

Fontosnak tartják az építészek az eddig megvalósultak figyelemmel követését, és alakítását: A szeptemberi lejáros hétvégén a gyerekek bevonásával készült üdvözlő betonelemkről egy következő posztban írunk.

Vannak projektrészek (például a bontott-tégla padlóburkolat) amik még nem fértek bele az idei költségvetésbe, és vannak további terveink is: az ól épületét szeretnénk egy jövő évi építőtábor keretében használhatóvá tenni.

 

Köszönjük mindazoknak a magánszemélyeknek és cégeknek, akik segítették és támogatták, hogy mindez létrejöhessen!

 

Az építkezésen részt vett önkéntesek:

 

Szervezés / Koordináció: Szil Péter (Juszt-is), Magyar Dorottya (Creature Furniture), Péteri Zsolt (BME Lakó), Kiss Gergely (Juszt-is, BME Lakó, Creature Furniture, HAN)

BME Lakóépülettervezési Tanszék egyetemi tanárok: Dankó Zsófi, Sugár Péter

Juszt-is (háttérmunka): Szil Tolmi, Kocsis Zsófia

Juszt-is (helyszíni): Száva Sári, Pákozdy Rita

BME-s diákok és barátaik: Brjeska Laura, Polyák Júlia, Prőhle Borbála, Prőhle Gergely, Módly Emőke, Szeg Réka , Sándor Nóra Virág , Lantos Balázs, Masznyik Hanna, Lentovits Laura, Sal Noémi Anna, Szendrey Bálint , Merényi Márton, Ludányi Marcell, Kerékgyártó Eszter, Schauermann Janó, Csepregi Ábel, Joób Ambrus, Osgyányi Zsófi, Rézsó Balázs

Bódvalenkeiek: Ádám Armando, Csikó Elemér, Horváth Roland, Kiss Olivér, Rusznyák Levente, Rusznyák Norbert, Runyák Tibor, Rusznyák Zoltán

InDaHouse: Nagy Tibor (Tifó)

 

 

A cserepek budapesti felpakolásánál résztvevők:

A lejtős telek aljából augusztus 15.-én felhordták az utcaszintre: Bálint Szendrey, Barnabás Karakas, Botond Karakas, Lantos Balázs, Szil Péter, Dyane Van der Weyden, Polyák Júlia, Péteri Zsolt

Az utcaszinti beállóból augusztus 23.-án felpakolták a kamionra: Péteri Tamás, Tóth Gábor, Pintér Ádám, Szabó Ádám, Sebők Szilvia, Sallay Dániel, Felcsuti László, Felcsuti Anna, Pusztai Örs

 A bódvalenkei lepakolásban részt vettek Horváth Gyula, Misley Ádám, Horváth Krisztián – a Sion Szava Gyülekezet Szendrőtől, és a Frankó költöztetés sofőrje is, aki szintén beállt a csatárláncba: Buda Bence

 

TÁMOGATÓK:

Céges szponzor:

Cordia Magyarország

 

Építőanyagok:

 

Árvai Kerítés (kerítés alapanyagok)

BérGép (Talajfúró kedvezményes kölcsönzése)

Biokraft Fatelep Miskolc (kedvezményes faanyag)

Dörken Magyarország (tetőfólia adomány)

Frankó teher (kedvezményes cserépszállítás)

EUROOF.hu (Rhotoblaas kötőelemek adományozása)

PezoShop (Rhotoblaas kötőelemek adományozása)

Remmers Magyarország (kedvezményes kültéri lazúr)

Sebestyénwood (raklapok és faanyag adományozása)

Vas-műszaki Áruház, Szendrő (kedvezményes vas-műszaki cikkek)

 

Szakmai közreműködés:

 

ARC-S Group (statika, a HAN közvetítésével)

Creature Furniture (Szerszámok és gépek)

HAN – Humanitárius Építészeti Hálózat (szakmai és önkéntes segítség közvetítése)

Pintér Imre (BME, statika)

 

A 2023-as építőtábor költségelszámolása:

BME x Jusztis Építőtábor 2023 költségelszámolás
Fizetés Barionnal