BME x Jusztis – Tetőavató hétvége 2023 Szeptember

A szeptemberi lejárós hétvégén végre kipróbálhattuk a gyerekekkel a BME Lakóépülettervezési Tanszékével közösen szervezett nyári építőtáborban megvalósult foglalkoztató teret.

A tetőhosszabbítást tervező és megépítő építész diákok (Brjeska Laura, Polyák Júlia, Prőhle Borbála) egy kreatív kézműves feladattal is készültek a gyerekeknek: velük festettük színesre a megérkező-köszönő rituálénk szimbólumait a bejárat mellé süllyesztett betonkorongokba.

„Az alapítványi foglalkozások menetéből fontosnak tartottuk kiemelni a megérkezést. A hétvégéken működő foglalkozások rituálé-szerűen az üdvözléssel, köszönéssel kezdődnek, ahol a gyerekek választhatnak, aznap éppen hogyan szeretnének köszönni. Ez lehet: Integetés, Éneklés, Tánc vagy Ölelés. Ezt az elemet a földön elhelyezett, betonba nyomkodott kavicsokkal hozzuk ki a kültérbe. Ehhez kapcsolódik egy másik fontos szempont, a közösséggel és a gyerekekkel való közös építés lehetősége, ezért a könnyű megvalósítás megjelenik a kavicsok betonba nyomkodásában és a lamellázás anyagában, egyszerű szerkezetében is.”

Pénteken még gyorsan utolsókat simítottunk a kerítéskapun, az építészlányok pedig délutáni egyetemi órájukról egyenest jöttek Bódvalenkére, hogy egy éjszakai műszakban még előkészítsék a terepet másnapra: kiástak 4 kör alakú formát és kb. 30 cm mélyen kibetonozták, megalapozva a vékony fedőréteget amibe a kavicsokat nyomkodják majd.

         

Szombat reggeltől a gyerekek a szokásos módon, korosztályonkénti csoportokban és beosztásban érkeztek a foglalkozásokra, melyek végére hagytuk a legizgibb részt: a kavicsokat szabadon választott színűre festették, majd saját kezükkel nyomkodták az éppen megkötő friss betonba.

Mind az önkéntesek, mind a gyerekek örültek az új, nagy fedett de szabad térnek: a padnál ülve kézműveskedtünk, miközben még 2 helyen, de mégis naptól védve tudtunk társas-mozgásos játékokat játszani, és persze a legaktívabbakkal kint a füvön focizni.

Fontosnak tartjuk, hogy bevonjuk őket a tér kialakításába, így fogják magukénak érezni és szívesen jönni hozzánk.

Tervezzük a további közös alakítást, hamarosan friss hírekkel jelentkezünk 😉

 

Fotók: Kiss Gergely