napKÖZi

Elsősök - Másodikosok projekt


egyéni kompetenciafejlesztő foglalkozások helyi segítő részvételével online támogatással

Az Elsősök projekt 2018 szeptemberében indult. Mivel úgy gondoltuk, hogy jobb, ha ez a korosztály személyes foglalkoztatásban részesül, ezért egy helyi segítő együttműködésével kezdtük el a programot. Segítőnk – aki egyébként a Sykpe-tanodát befogadó család anyuka tagja – mellé két 17 éves fiú is csatlakozott, így 3 segítő megosztva végezte az akkori tanév 6 elsős gyermekének fejlesztését. 

Legalább is pár hónapig… amíg a fiúk lassan felhagytak a tanító szereppel. Úgy bizonyult, hogy ez túl nagy felelősség számukra, ettől függetlenül nagyon hasznos volt a velük való munka. Úgy gondoljuk, hogy sokat tapasztaltak/tapasztaltunk belőle, ezen kívül elmondhatjuk, hogy a srácok odafigyeléssel és türelemmel foglalkoztak a gyerekekkel. Ezt onnan tudjuk, hogy a tanulást Skype-on vagy telefonon felügyeltük, végi kísértük őket, az első számú segítőnknél pedig csak egy darabig, ezután hetente egyeztettünk vele. Ilyenkor mi elektronikusan dokumentáltuk a hét letanított „anyagát”. Ugyanis a fogalkozások előre összeállított tervezet szerint zajlanak, a segítő pedig minden feladat mellé feljegyzi, hogy a gyermek hogyan teljesítette azt. 

A játékos foglalkozások kb. 1 órásak és a gyermekek különböző, olvasás és írás elsajátításához is szükséges, készségeit igyekszünk megcélozni. Törekszünk szókincsük bővítésére, koncentrációs képességük erősítésére, figyelmük terjedelmének növelésére, feladattudatuk fejlesztésére. A órák során megismerkedhetnek a számítógép (laptop) alapvető használatával, mivel számítógépes fejlesztő játékokat is beemelünk a foglalkozásokba. Mindemellett megjelenik a számlálás, számolás, finommotorikus képességek előremozdítása, meseolvasás… és még sorolhatnánk. Tehát igyekszünk komplex tartalommal megtölteni ezeket az alkalmakat. 

Mivel az előző tanév tapasztalatai azt mutatták, hogy a gyermekeknek nagyon hasznos ez a tevékenység és a segítőnkkel pedig kitűnő az együttműködés, ezért 2019 szeptemberétől továbbvíve az elsős csapatot, született meg a Másodikos projekt, tovább segítve, támogatva az iskolában haladást. Így a már kiépült, heti min. 1 fejlesztő alkalom, folytatódik a volt elsősöknek. 

Persze azt sem szerettük volna, hogy az “elsős projekt” megszűnjön, ezért kerestünk egy másik segítőt, aki az új 6 elsős gyerkőc támogató foglalkoztatását kezdte meg 2019 augusztusától.