Bódvalenke

Bódvalenke kb. 230 fő lakosságú falu Észak-Magyarországon, Borsod megyében, a szlovák határ közelében, az edelényi járásban. Bódvalenkét többségében romák lakják, akik számára az egyetlen munkalehetőség a közmunka. Az évek során több, a falubeliek hátrányos helyzetén segíteni akaró projekt indult Bódvalenkén.

Bódvalenke, a freskófalu

A projekt 2009-ben indult Pásztor Eszter vezetésével. Európai roma festőművészeket kértek fel arra, hogy fessenek képeket (secco-kat) a házak falára, melynek köszönhetően létrejött egy, az európai roma festészet legjavát bemutató, a világon ma teljesen egyedülálló szabadtéri kiállítás. Jelenleg összesen 18 roma festőművész 33 képe látható a faluban. A freskók megszépítették a falut, a világ felfigyelt rájuk egy kicsit, ám végül nem vezettek valódi munkalehetőségekhez.

Bódvalenkén közel 100 gyerek él, ami a lakosság felét teszi ki.

Esti Nóra Waldorf-pedagógus, az Add a két kezed alapítvány támogatásával, 2011 óta foglalkozik a gyerekekkel. A Varázs Garázs Bódvalenkei Waldorf Tanodáról bővebb infó itt.

A Magyar Református Szeretetszolgálat évek óta üzemelteti a Biztos Kezdet Gyerekházat és a projektirodát, amely helyet ad a szociális munkásuknak, rendszeres karate edzéseknek és nekünk.