Skype - tanoda

2017 szeptembere óta távoktatunk Bódvalenkén. Eredetileg egy erre a célra beszerzett lakókocsiban terveztük tartani az órákat. A téli időjárás más megoldásra késztetett bennünket: a lakókocsit kertjükbe befogadó család nappalijába került át a tanoda.

Jelenleg 15 önkéntes átlagban heti 20 órában tanít Skype-on 2. – 8. osztályos gyerekeket. A Skype-önkéntesek munkáját online koordináló személy gondoskodik az órarend összeállításáról és a Skype-tanítás minőségének folyamatos fejlesztéséről, Skype-tanodánk bódvalenkei működtetője pedig gondoskodik arról, hogy az órarendben szereplő gyerek a megadott időpontban a gép előtt üljön. Ő biztosítja a technikai hátteret is,  pl.  kézre adja szükséges eszközöket (papír, füzet, ceruza, körző stb.),  illetve segít azok használatában.

Itt alább olvashatod a Skype-oktatás koordinátorának „receptjét” arra, hogy mitől lesz „finom” a Skype-tanulás. Ha te is szeretnél részt venni a buliban mint Skype-önkéntes, itt tájékozódhatsz.

A skype-korrepetálás bevált receptje (Balázs Erzsi, Skype önkéntesünk írása)

Hozzávalók:

 • érdeklődő gyerek
 • internet kapcsolat, amelynek mindkét végén számítógép van
 • a skype-tanodában 
  • helybéli, számítógép kezeléséhez értő segítő
  • minimális felszereltség taneszközökben 

Elkészítés módja:

Az önkéntes első lépésként tisztázza, mi az együttes munka célja. A tárgy témájához kapcsolódó interaktív oktató programokkal tele a háló. Ezek közül válasszuk ki a célnak megfelelő témakört. Azon belül pedig együttes munkával találjuk meg a gyerek számára legtesthezállóbb feladatokat.   Miután megosztott drive-on villlámgyorsan megtanul velünk dolgozni a gyermek, vegyünk elő minél több interaktív feladatot. A megosztás váltogatható aszerint, ki dolgozik az interaktív feladattal (gyakran kérik, hogy ők szeretnék csinálni – ám legyen). A gondot okozó részekre térjünk vissza óráról órára, míg túl nem lépünk a nehézségen. Vegyük figyelembe, hogy célunk nem csupán a lexikális tudás elsajátítása, hanem az, hogy a gyereknek éreznie kell a skype-órán, hogy

 • ő a központ,
 • szeretjük, 
 • fontos a munkája,
 • Élvezze a közös munkát, és érezze át a sikert.

Sütési idő: egy tanév (vagy kevesebb, ha később kezdtük) egyenletes hőfokon.

Néhány jó tanács:

 1. Nem feltétlenül a tételes tudás, mint inkább a készségfejlesztés a célunk.
 2. Nyugodtan szakítsuk meg az órát, amikor érezzük, hogy lankad a figyelem, és szúrjunk közbe egy egy-két perces videót teljesen más témából (pl. az apácaludak gyermeknevelési szokásairól). Röviden beszéljük is meg, majd folytassuk az órát, könnyebb lesz. 
 3. MIndenképpen a következő órán térjünk vissza a gyenge pontokra. 
 4. Feltéve, de meg nem engedve, hogy teljesen eluralja a kapcsolatot a szófogadatlanság, dac (ilyen is előfordul), figyelmeztetés után kapcsoljuk ki a Skype-ot. Hamarosan megjelenik a Skype-üzenetben, hogy “hívj újra”.