A fizika mindenkié Bódvalenkén

Ahogy aFizinfóból  ismert honlapon mindenki láthatta, április 26-t követően az ország különböző helyeire betette lábát a fizika. Míg a tudomány fellegváraiban április 27-én komoly tudósok ecsetelték, mi mindenre jó a fizika, középiskolások is ismerkedhettek kísérletekkel. Számos kisebb-nagyobb városban is tartottak, tartanak előadásokat. Az egyik legeldugottabb faluba, Bódvalenke freskófaluba a Juszt-is teszünk a hátrányos helyzet csökkentéséért alapítvány önkéntesei vittek el néhány kísérletet. Az előző nap kitett saját készítésű plakát  csalogatta a kiváncsiskodó gyerekeket.  

Általános iskolások – a szomszéd faluban van csak iskola – ki is próbálhatták maguk is az egyes “trükköket”. Erről tanúskodnak a felvételek. 

Először a légpárnás CD-ket indítottuk útjukra. Mivel az asztal kissé göcsörtös és az előző kézműves foglalkozás ragasztó nyomait viselte, nem siklottak a CD-k oly kecsesen, mint a Kyoto-Tokiói vonat, de azért ezzel is játszottak kicsit.

Ezt követően az önkéntes saját kezűleg kockáztatta meg  talpas poharai (örökség nagyitól) épségét. A poharakra helyezett téglán kilós kalapáccsal törte meg a diót –  sikerrel. A dió eltört, a poharak maradtak. Majd a kalapácsot átadta a vállalkozó kedvű nézők egyikének. A poharak ezt is kibírták. Ám a poharak szerepét átvevő tojások sajnos megrepedtek. (Legalább megtanultuk, nem mindig sikerül a kísérlet.)

A “pancsolós” kísérleteknél óvatosnak kell lenni, mert az eső miatt nem öntögethettünk a kertben.

Miután az üres pohárról, ha szájjal lefelé fordítottuk, leesett a kártya, a vízzel teli pohárra szorítva a kártyát, megfordítottuk – nem esett le, bár a víz tömege nyomta (gondoltuk). . Kialakult a “káryaparti”: a gyerekek próbálták megismételni. Siker volt

A vízipók fizikáját (felületi feszültség) egyrészt az alumínium húszfilléresek, zsilettpengék úsztatásával, másrészt a gézzel bekötött szájú edénybe a gézlapon keresztül betöltött vízzel mutattuk be. A lefordított szájú edényből ugyanis nem folyik ki a víz, a gézlap szövedékén feszülő vízhártya veszi át a kártya szerepét.

(Egyébként a “kicsik” (alsó tagozat) megismételtették velünk a vizes kísérleteket. Pontosabban: sorra-rendre maguk is tapasztalhatták a fent elmondottakat.  Szóval az ismerkedés a kézzel fogható fizikával azt hiszem, jó mókát is jelentett valamennyi gyereknek.

Facebook