A Juszt-is Alapítvány szakmai beszámolója a 2022-es évről

Kicsit későn, de végre elkészült a 2022-es évünk szakmai beszámolója, melyben az elmúlt évben végzett tevékenységeinket, programjainkat és az alapítvány pénzügyi helyzetét lehet összefoglalva áttekinteni. Idén is nagyon köszönjük minden támogatónknak a sok segítséget!

Technikai eszközök cseréje: 

A naptári évet azzal kezdtük, hogy az előző évben, adventi kampány során befolyt összegből (és tárgyi adományokból) új technika eszközöket biztosítottunk a napközinek és az online tanodának.

Juszt-is-ház munkálatok

Az alapítványi ház a faluban sajnos régóta ázott, elég rossz állapotban volt, muszáj volt kezdeni vele valamit, ideje volt egy felújításnak. Ehhez kapcsolódóan volt Facebookon az “Ázik a ház teteje” dal éneklése kampányunk, mellyel sikerült is valamennyi pénzt szereznünk a felújításokra, melyek júniusban lezajlottak. Ezt egy sikeres kampánynak könyveljük el:))    A tető mellett a konyhát is berendeztük, gépesítettük. Ezek még a nyári tábor előtt elkészültek.

Nyári tábor

A tábor témája tavaly a földrészek voltak, melynek kölünböző figurái amiket mi önkéntesek készítettünk közösen, rengeteg vicces és szórakoztató pillanatot okoztak a gyerekeknek és nekünk is. A táborról részletesebben már írtunk egy korábbi beszámolót.

Jutalomkirándulás

A jutalom kirándulások augusztusban zajlottak, az első és másodikosok szokásosan a Miskolctapolcai Maya-játszóparkban töltöttek egy csodás napot és a kimerítő játszás mellé társul még egy fincsi ebéd és hűsítő fagyizás is. A felsőbb évesek az Egri várat látogatták meg, ahol izgalmas várjátékokat láttak és még egy kis városnézés is belefért a napba.

Hétvégék 

 Idén minden hónapban tudtunk menni Bódvalenkére. A hétvégék többségében a óvodától felfele a Juszt-is házba jönnek tematikus foglalkozásokra a gyerek, a babák mi járunk házhoz játszani.  Néhány hétvége, azonban házhozjárós volt, amikor a nagyobbakhoz is házhoz mentünk. Ez azért is volt fontos, hogy legyen terepe annak is, hogy a családokkal tudjuk ápolni a kapcsolatot.

Skype-tanoda 

Idén jól működött az online tanodánk, ugyanis sokkal kevesebb volt a hiányzás, mint eddig. A tanodában továbbra is másodiktól felfele tanulnak azok a gyerekek, akik szeretnének ebben a munkában részt venni. Az órákat önkéntesek tartják táv-oktatásban, azonban ilyenkor is ott van egy helybeli asszony, akihez mennek a gyerekek és aki kezeli a számítógépet, segít nekik ott helyben.

NapKÖZis

A Skype-tanoda mellett az elsősöknek és másodikosoknak helyben oktatás is folytatódott. 2022-től ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk segíteni a két ottani tanító munkáját és figyelemmel tudjuk kísérni az órákat, minden alkalmat felveszunk a Zoommal, így vissza tudjuk nézni és ellenőrizni a tanulás folyamatát. Adományok finanszírozzák a Zoom előfizetést és a szükséges alapanyagokat. 

A  tananyagot mi állítjuk össze és küldjük nekik havonta. A tematikában rengeteg féle feladat és játék van,  köztük képességfejlesztő es mozgásos játékok amely segítik a számolás, olvasás, nagy-és finommozgás, általános tájékozódásban való fejlődésüket.

Márton-nap 

A Napközi keretében a két helyi tanító Márton napot is tartott a gyerekeknek: ettek zsíros kenyeret és márton-napi lámpást készítettek együtt. 

Mikulás

2022-ben is kaptak Mikuláscsomagokat, azok a gyerekek akik lelkesen részt vettek a programokon év közben. Helyi krampuszok segítettek az ajándékok kiosztásában.

Családi fotók karácsonyra 

A tanodába járó családokat megleptük karácsonyra egy-egy bekeretezett családi képpel karácsonyi ajándék gyanánt. 

Bérlet

Az alapítvány továbbra is átvállalja buszbérlet árát az iskolalátogatási igazolást hozó középiskolásoktól, így ösztönözve a fiatalokat, hogy ne hagyják ki a sulit. 

Extrák 

Egy kicsit az alapítványról is… 2022-ben is  bekerültünk az Edison100 százas listájára és a Tanoda+ keretében részt vettünk egy szakmai fórumon az Indahouse szervezésében. 

Költségvetés:

Megnevezés Összeg E Ft

Bevételek

Támogatás cégektől 3074

SZJA 1% 191

Támogatás magánszemélyektől 1362

Összes bevétel 4627

Kiadások

Notebook, projektor 260 (ez az eszközök között van a beszámolóban, a 345 eFt értékcsökkenés viszont nem szerepel ebben a táblázatban, a beszámolóban igen.)

Bútorok 476 (ez az eszközök között van a beszámolóban, a 345 eFt értékcsökkenés viszont nem szerepel ebben a táblázatban, a beszámolóban igen.)

Házfelújítás 812 (ez az eszközök között van a beszámolóban, a 345 eFt értékcsökkenés viszont nem szerepel ebben a táblázatban, a beszámolóban igen.)

Nyomtatvány,irodaszer 54

Berendezés, felszerelés 78

Szakkönyvek, folyóiratok 4

Rezsiköltség (víz,csatorna,áram, fűtés)* 48

Támogatással kapcsolatos anyagktg. 395

Egyéb anyagköltség 37

Postaköltség 13

Domain név 23

Internet 322

Belépőjegyek 152

Gyerekeknek jutalomutazás (személyszállítás,buszbérlet) 319

Őrzés, távfelügyelet 74

ZOOM előfizetés, orvosi vizsgálat 65

Hatósági díjak, illetékek 11

Bankköltség 33

Étkezési költségek gyerekeknek 462

Leutazás költségei 357

Orvosi vizsgálatatok 60

Támogatások,  adományok 1325

Összes kiadás 5380

Maradvány -753

*A valós rezsi költség ennél sokkal több, de egy adományozó átvállalt belőle sokat, így van költség ami nem került be a könyvelésbe.

**A hivatalos beszámolótól ez az elszámolás eltér, mert a beszámolóban a házfelújítás és eszközbeszerzés nem a

kiadások között szerepel, hanem az eszközök között, és csak a ház és az eszközök tárgyévi értékcsökkenése

jelenik meg a kiadások között. Úgy gondoljuk, kimutatásunk így jobban tükrözi pénzügyi helyzetünket.

Facebook