Beszámoló adventi kampányunkról

Megkezdődött az újév a Juszt-isnál is!
 
A tavalyi évet egy sikeres adventi kampánnyal zártuk, amiért nagyon hálásak vagyunk minden támogatónknak.💕
A Rotary Club Budapest-Akadémia felajánlásából kaptunk egy nyomtatót és két telefont, a Works. Hungary kft. pedig egy laptoppal ajándékozott meg minket🥰 a befolyt adományokból pedig tudtunk venni még egy laptopot és a várva várt zoom előfizetést is✨
Köszönjük, hogy a Visfontis ez alkalommal is mögénk állt❤️.
Nagyon köszönjük minden támogatónknak és reméljük a 2022-es évben is követni fogjátok velünk a Juszt-is munkáját☺️
És íme a szuperjófejek weboldalai, akikben egy közös mindenképp van: minket támogattak az adventi kampány során😊
👇
👇
👇
Megosztás itt: facebook
Facebook

Decemberi hétvégénk

Eljött a decemberi hétvége, aminek a témája a Mikulás-várás volt. Ezekre a napokra hat önkéntes jött le összesen, akik közül kettő új volt.  Az adományozóknak köszönhetően minden gyereknek előkészíthettünk egy Mikulás csomagot és egy aranyos Mikulás manót. Egy adományozónk felajánlása révén, pedig tervezett mikuláscsomagjaink tartalma megduplázódhatott. Az ajándékokat péntek este csoportosítottuk a tervezett foglalkozások szerint. Ezen felül átbeszéltük a másnapi tevékenységeket, felosztottuk a feladatokat és az új önkéntesek megismerkedtek a Juszt-is házzal. 

Szombaton korán keltünk, gyorsan megreggeliztünk és elindultunk összeszedni az első ovis csoportot. Nehéz szívvel láttuk, hogy a telet átvészelni itt komolyabb kihívásokba ütközik, a komfort megteremtése nem könnyű az ittlakók számára. Az önkéntesek közül többen a házban maradtak, hogy előkészítsék a csoportszobát a gyereket érkezésére. A fagyos téli reggelen több kisgyereket is mi ébresztettünk. 

Az előző hónapokban bevezettek rituáléink a gyerekek számára egyre megszokottabbá váltak, például a belépés utáni egymás köszöntése, énekléssel, öleléssel, táncolással vagy integetéssel. Megható volt látni, hogy milyen sokan választották az ölelést. A kisebbek foglalkozásain Mikulás figurákat készítettünk WC papírgurigából, mozgásos-mondókás játékokat játszottunk a gyerekekkel és a Mikulás dalok eléneklése után mindenki megkapta az ajándékait. A novemberi hétvégén elkészített mászóka most is nagy sikert aratott minden korosztályban. 

A nagyobbakkal mozgás-koordinációs játékokat játszottunk, mécsest készítettünk, illetve társasoztunk. Természetesen a végén ők is kaptak ajándékot. A Mikulás csomagok várása miatt a gyerekek türelmetlensége sok kihívás elé állított minket. A nap végére nagyon elfáradtunk, de a vacsora után még átbeszéltük a benyomásainkat és a vasárnapi teendőket. Annyira kimerültek voltunk, hogy már a legrosszabb poénokat is irtó viccesnek találtuk. 

 

Vasárnap reggelre hó borította a falut. Reggeli közben megleptük a szülinapos Verát egy szokatlan tortával és énekléssel. A falu legkisebbjei számára házhoz vittük a Mikulás ajándékokat ezt követően fogadtuk a kamaszokat a Juszt-is házban társasjátékokkal, szójátékokkal. Végül a házat kitakarítottuk, hogy a következő csoportot rend és tisztaság fogadja. Az egész hétvége jó hangulatban telt, a gyerekek és az önkéntesek számára is. 

Már most várjuk a januári találkozást. 

Megosztás itt: facebook
Facebook

JUSZT-IS ADVENTI KAMPÁNY

December folyamán igyekszünk minden nap egy-egy kis történettel bemutatni nektek az egész tanévben működő két táv – azaz online projektünket.

A NapKÖZit és az online tanodát. Kampányunkban szeretnénk, hogy betekintést nyerjetek önkénteseink “dolgos hétköznapjaiba”💼Megmutatjuk, mit is jelent 250 km távolából szoros kapcsolatot tartani (COVID-dal terhelt időben éppúgy, mint “békében”) egy közösséggel. Nem titkoljuk  nehézségeinket az online tanulás/tanítás infrastrukturális hiányaival kapcsolatban sem. 📝🛠 💕

Ha szimpatikus, amit csinálunk: Csatlakozz vagy támogass minket!  Szeretnénk januárban kicserélni régi eszközeinket, hogy technikailag minél gördülékenyebben tudjanak működni ezek a személyes jelenlétünk nélkül folyó projektek, hogy a “vonal másik végén” lévő önkéntessel minél könnyebb legyen a kapcsolattartás 🎁 💻

ADVENTI KAMPÁNYUNKRÓL IDE KATTINTVA OLVASHATSZ BŐVEBBEN.

Novemberi hétvége

Hétvégi lemeneteleink egyikén sem indult „bevetésre” ennyi önkéntes. Három (!) új önkéntes gyarapította elszánt seregünket.

Valamennyien FFP2 maszkokkal, friss negatív PCR teszttel, több üveg kézfertőtlenítővel indultunk péntek délben három autóval az Örs Vezér teréről.

Pénteken a hosszú esti előkészületek keretében véglegesítettük a korcsoportoknak tervezett programokat, utána nem maradt más hátra, mint elkészíteni a „mászókát”, vagyis az egyik önkéntes kezének, lábának konturját a többiek kiszínezték, laminálták, összefűzték, tehát járóképessé tették.

A foglalkozásokat rituális lépésekkel kezdtük: belépést követően kézmosás fertőtlenítővel, a lehetséges üdvözlési formák közül választott módon köszöntötték egymást az „ajtónálló” önkéntessel, majd (a kiskamaszok vasárnapi csoportját kivéve) a bonyolult előrajzolt pályát négykézláb teljesítették. Valamennyi csoport lelkesen teljesítette ezt a feladatot. Mivel a mászóka épségben maradt, ezután a következő foglalkozások belépőjéhez tartozik majd a mászóka is.

A korcsoportonként más-más mozgásos játékok sem rugaszkodtak el a matektól. A kicsik (ovisok, első-másodikosok) a hintáztatás alatt (két-két önkéntes takaróba fektetett gyereket hintáztatott) meg megtanulták tízig a számokat az ismert „Egy, megérett a meggy” mondóka segítségével. A kicsik dobtak babzsákot az elkiáltott számot viselő társuknak, a nagyobbak az önfeledt rohangászást megállító taps után megszámlálták, hogy a kígyóból lett felezővonallal megosztott tér melyik felén dermedt meg több gyerek.

Számos hasonló feladat után a számok sorbarendezésével küzdöttek az első-másodikosok. Jutalmul hazavihették a matricákat, amelyek hátára írtuk a számokat.  A harmadik-negyedikesek szorzótáblást játszottak, Tükör segítségével próbálták megtalálni a szimmetriatengelyt. Nagyon jó volt a kamaszokkal beszélgetni este 8 és 10 között. Activity és „felelsz vagy mersz” játék hamarosan komoly berszélgetésbe fordult, amelynek fáradtságunk vetett véget. Vasárnap délelőtt folytatódott a babázás, és a kiskamaszok pedig megtudták, hogy mit is értünk tükörtengelyen. Felfedezték a geometriai alakzatok forgásszimmetriáját, barátkoztak a körzővel és szögmérővel. Színes képes algebrai feladat megoldása tette próbára tudásukat.  Így hamar el is telt a másfél óra.

Ezután már csak rendet kellett rakni bódvalenkei otthonunkban, hogy a Juszt-is házat a következő hétvégén tisztán találjuk.

 

Megosztás itt: facebook
Facebook

Támogasd a Juszt-is Ház fenntartását!

A Juszt-is teszünk! Alapítvány a Hátrányos Helyzet Csökkentéséért (www.jusztis.com) 2016 óta foglalkozik Bódvalenkén, a Freskófaluként ismert Borsod megyei hátrányos helyzetű törpefaluban, a helyi  gyerekekkel. Tevékenységünk nyári táboroztatásból, hétvégi fejlesztő játékos foglalkozásokból, heti 5 napos távoktatásból és iskolaelőkészítésből, illetve az elsős-másodikosok támogatásából áll (ez utóbbit az általunk elkészített eszközökkel és a mi pedagógiai útmutatásunk alapján helyi segítők folytatják). Mindennek kezdettől a Református Szeretetszolgálat helyi projektirodája és a helyi segítők otthona biztosított helyet. Tevékenységünk folyamatos bővülése megkívánja az önkéntesek számának növekedését és ezzel az ő elszállásolásuk megoldását is. 2019-ben az Alapítványnak lehetősége nyílt megvásárolni egy házat a községben. Ez a ház, kibővítve a projektiroda nyújtotta lehetőséget, nemcsak önkéntesszállásul szolgál, hanem az ott kialakított tanulószobában télen is tudjunk foglalkozni gyerekekkel.

Ahhoz, hogy ez a terv valósággá váljék, előbb teljesen fel kellett újítani a régi parasztházat. Az elektromos hálózat bővítése, víz bekötése, szennyvízelvezetés megoldása, WC, fürdő, , korszerű fűtési rendszer kiépítése, alvóhelyek kialakítása és a jól felszerelt tanulószoba berendezése után a 2021 évi nyári tábor alatt vehették először használatba leutazó önkénteseink a Juszt-is Házat, majd szeptemberben már a a bódvalenkei gyerekek is

 

Ahogy annak idején egy adománygyűjtő kampány tette lehetővé a felújítást, mostantól a házban elvégzendő további feladatok és a folyamatos fenntartási költségek fedezésében számítunk támogatásra.

  • Konyha végleges kialakítása.
  • Tanulószoba felszerelése.
  • Udvar rendezése.
  • Áram- és vízszámlák.
  • Internet előfizetés.
  • Biztonsági költségek (riasztórendszer).

JÁRULJ TE IS HOZZÁ A JUSZT-IS HÁZ MEGVALÓSULÁSÁHOZ!

Számlaszám: 16200223-10095722 (MagNet Bank)
Nemzetközi utaláshoz: IBAN: HU06 1620 0223 1009 5722 0000 0000
SWIFT: HBWEHUHB

A közleményben feltétlenül szerepeljen: „Juszt-is Ház”.

* * * * * * * * *

Ha szeretnél feliratkozni a Juszt-is teszünk Alapítvány hírlevelére, írj az info.jusztis@gmail.com címre.

Októberi hétvége blogbejegyzése

Októberi hétvégénken sajnos az idő nem engedte meg, hogy az udvaron tartsuk a foglalkozásainkat, ám ennek örömére végre minden korosztály kipróbálhatta a Juszt-is ház tanulós szobáját. A magyar nyelv és irodalom témakörét jártuk körül a korosztályokkal. Az ovisok Kippkopp mesét néztek, az alsósok sztori kockákkal alkottak meséket, melyekből képregények születtek, a felsősöknél pedig előkerültek a társasjátékok.

A hétvégén egy új szokást indítottunk el a gyerekekkel. Amikor belépnek a házba egy lapon nagy kép közül kell választani, melyek egy bizonyos köszöntési módot rejtenek magukba.
Az iskolapadjaink egész hétvégére megteltek játékra és beszélgetésekre szomjas gyerekekkel. Míg a kicsikkel a saját meséik és képregényeik világába utaztunk, megtapasztaltuk, hogy néhol a szókincs, képzelőerő hiánya mekkora akadály egy egyszerűbb feladat elvégzéséhez is.

A kamaszoknál, miután nagy nehezen rájöttünk, hogy filmet nem tudunk választani (Csúcsformában 3 vs. Mindenki) előkerült egy Activity játék. Négy csapat versenyzett. Az első kör után, miután mindenki nyert egy kis bátorságot és önbizalmat (illetve nem utolsó sorban figyeltek egymásra) a játék nagyon szorosan zárult. A második játékban, szinte alig volt olyan, hogy az idő letelte után egy másik csapat vitte volna el a pontot. Két játék közben az is kiderült, hogy a hálóban az emeletes ágyak tábor hatást keltenek! 🙂
A szombati napunk sűrűsége után a kora gyerekkori fejlesztésre már csak vasárnap maradt időnk.  Tízkor elindultak a faluba játékokkal teli szatyrokkal az önkéntesek és bementek azokhoz a családokhoz, ahol baba van. Vár építés, mese olvasás, képek nézegetése, dupló, kirakó s minden mi jó. 🙂

A gyerekek fejlesztésén felül elkezdtük a kis házikónkat is belakni. Mint minden új otthonnál, itt is eljött a pillanat, hogy újabb bútor kell. Így hát kedves támogatóink! Akinél lapul esetleg zárható üveg vitrines szekrény, kérjük ne tartsa magába! Ha véletlenül inkább egy fürdőszoba szekrény lapul nála, üsse kő, azt is elfogadjuk 🙂

Indul a tanév a NapKÖZi-ben

Készülünk a következő tanévre a NapKÖZi-ben (elsős -másodikos projektben)

A nyári programjainkon részt vettek az első és második osztályos gyerekek is, akikkel külön projekt keretében foglalkozunk évközben is. Vagyis szeptemberrel újra indul a NapKÖZi! Összesen két tucat kisiskolás tanul-játszik hétről hétre két bódvalenkei segítőnkkel, akiknek kitűnő munkáját egy kis fővárosi háttércsapat támogatja. 

Pedagógiai team, akik összeállítják a feladatokat

Hónapról hónapra alkotjuk meg az aktuális feladatsorokat és találunk ki új és új játékokat a gyerekeknek, hogy aztán izgatottan meglessük a Skype-on keresztül: vajon bevált-e a gyurmázós vagy éppen a gyufás játék.

A játékok igényes, gyermek- és felnőttszemet gyönyörködtető formájáról külön kézműves stáb gondoskodik. 

Nagy szó, hogy idén szeptembert azzal kezdtük, hogy két fantasztikus gyógypedagógus segítségével felmértük a gyerekek adott szintjét, így gyógypedagógiai tanácsokat figyelembe véve igyekszik a kis önkéntes csapatunk összeállítani a játékos feladatokat a következő tanévben. 

Szóval ha ősz, ha új tanév, az nekünk ismét Bódvalenke és NapKÖZi. Hajrá örömteli tanulás!

 

Önként jöttem-díjasok lettünk!

Az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Családbarát Magyarország Központ által kiosztott Önként jöttem-díjat idén Alapítványunk kapta meg. A díjátadás napján számtalan hasznos, működésünket nagyban segítő eszközöket is kaptunk, melyet a Családbarát munkatársai egy helyszíni látogatással egybekötve, Bódvalenkén adtak át.

A díjról általánosságban: Az „ÖNKÉNT JÖTTEM”- díj az önkéntesség területén minimum egy éven át elért eredmény céljából olyan személynek, induló szervezeteknek, közösségeknek vagy vállalati programok számára jár, akik saját akaratukból egy közösség számára végeznek valamilyen hasznos tevékenységet, melyért cserébe nem várnak anyagi ellenszolgáltatást. Az „ÖNKÉNT JÖTTEM”- díj olyan önkéntesnek vagy önkéntes programnak ítélhető oda, akik segítenek embertársaiknak, hozzájárulnak személyes fejlődésükhöz, a pozitív változásokat elősegítik, illetve valamilyen módon kiemelkedő tevékenységet végeznek a közösségért.

Díjazásunkról, annak megitélésének szempontjairól itt olvashattok, hallgathattok interjút bővebben:

https://europaradio.hu/tallozo/iden-egy-borsod-abauj-zemplen-megyei-torpefalu-kapta-

https://csalad.hu/csaladban-elni/onkent-mentunk-bodvalenke-ami-magaval-ragad

Köszönjük ezúton is a nekünk ítélt bizalmat, és elismerést!

A Juszt is-csapata

Beszámoló adventi kampányunkról

Megkezdődött az újév a Juszt-isnál is! A tavalyi évet egy sikeres adventi kampánnyal zártuk, amiért nagyon hálásak vagyunk minden támogatónknak.A Rotary Club Budapest-Akadémia felajánlásából kaptunk egy nyomtatót és két telefont, a Works. Hungary kft. pedig egy laptoppal ajándékozott meg minket a befolyt adományokból pedig tudtunk venni még egy laptopot és a

Read More »

Decemberi hétvégénk

Eljött a decemberi hétvége, aminek a témája a Mikulás-várás volt. Ezekre a napokra hat önkéntes jött le összesen, akik közül kettő új volt.  Az adományozóknak köszönhetően minden gyereknek előkészíthettünk egy Mikulás csomagot és egy aranyos Mikulás manót. Egy adományozónk felajánlása révén, pedig tervezett mikuláscsomagjaink tartalma megduplázódhatott. Az ajándékokat péntek este

Read More »

JUSZT-IS ADVENTI KAMPÁNY

December folyamán igyekszünk minden nap egy-egy kis történettel bemutatni nektek az egész tanévben működő két táv – azaz online projektünket. A NapKÖZit és az online tanodát. Kampányunkban szeretnénk, hogy betekintést nyerjetek önkénteseink “dolgos hétköznapjaiba”Megmutatjuk, mit is jelent 250 km távolából szoros kapcsolatot tartani (COVID-dal terhelt időben éppúgy, mint “békében”) egy

Read More »

Novemberi hétvége

Hétvégi lemeneteleink egyikén sem indult „bevetésre” ennyi önkéntes. Három (!) új önkéntes gyarapította elszánt seregünket. Valamennyien FFP2 maszkokkal, friss negatív PCR teszttel, több üveg kézfertőtlenítővel indultunk péntek délben három autóval az Örs Vezér teréről. Pénteken a hosszú esti előkészületek keretében véglegesítettük a korcsoportoknak tervezett programokat, utána nem maradt más hátra,

Read More »

Támogasd a Juszt-is Ház fenntartását!

A Juszt-is teszünk! Alapítvány a Hátrányos Helyzet Csökkentéséért (www.jusztis.com) 2016 óta foglalkozik Bódvalenkén, a Freskófaluként ismert Borsod megyei hátrányos helyzetű törpefaluban, a helyi  gyerekekkel. Tevékenységünk nyári táboroztatásból, hétvégi fejlesztő játékos foglalkozásokból, heti 5 napos távoktatásból és iskolaelőkészítésből, illetve az elsős-másodikosok támogatásából áll (ez utóbbit az általunk elkészített eszközökkel és a

Read More »

Októberi hétvége blogbejegyzése

Októberi hétvégénken sajnos az idő nem engedte meg, hogy az udvaron tartsuk a foglalkozásainkat, ám ennek örömére végre minden korosztály kipróbálhatta a Juszt-is ház tanulós szobáját. A magyar nyelv és irodalom témakörét jártuk körül a korosztályokkal. Az ovisok Kippkopp mesét néztek, az alsósok sztori kockákkal alkottak meséket, melyekből képregények születtek,

Read More »

Indul a tanév a NapKÖZi-ben

Készülünk a következő tanévre a NapKÖZi-ben (elsős -másodikos projektben) A nyári programjainkon részt vettek az első és második osztályos gyerekek is, akikkel külön projekt keretében foglalkozunk évközben is. Vagyis szeptemberrel újra indul a NapKÖZi! Összesen két tucat kisiskolás tanul-játszik hétről hétre két bódvalenkei segítőnkkel, akiknek kitűnő munkáját egy kis fővárosi

Read More »

Önként jöttem-díjasok lettünk!

Az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Családbarát Magyarország Központ által kiosztott Önként jöttem-díjat idén Alapítványunk kapta meg. A díjátadás napján számtalan hasznos, működésünket nagyban segítő eszközöket is kaptunk, melyet a Családbarát munkatársai egy helyszíni látogatással egybekötve, Bódvalenkén adtak át. A díjról általánosságban: Az „ÖNKÉNT JÖTTEM”- díj az önkéntesség területén

Read More »

Köszönjük, IKEA !

Az IKEA által ajándékozott bútorok segítségével önkéntes-csalogató körülményeket tudtunk teremteni a Juszt-is Házban. A kényelmes és praktikus emeletes ágyakat, a belevaló matracokat és a rájuk való ágyneműket önkénteseink az idei tábor alkalmával már fel is avatták. A szintén az IKEA-tól kapott polcos szekrények pedig csordultig megpakolva várják a bódvalenkei gyerekeket

Read More »

Köszönetnyílvánítás

A következő bejegyzéssel szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik anyagilag, tárgyi adománnyal, illetve önkéntes munkával hozzájárultak ahhoz, hogy majdnem kész legyen bódvalenkei „otthonunk”, a Juszt-is Ház.  Nagy vonalakban hátra van még a konyhabútor (és a folyamatos fenntartás, karbantartás, mely sajnos nincs ingyen).  Óriási öröm és rengeteg munkának a gyümölcse, hogy az idei táborban

Read More »

A 2021-es tábor

A bódvalenkei gyerektábor egy, a falu egy udvarán (projektiroda) és istállójában (istállóból alakított közösségi terem) megvalósuló napközi, ahol a különböző korcsoportokba tartozó helyi gyerekekkel másfél tucat önkéntes foglalkozott idén nyáron is. Idén nyáron a tábor témája a víz, levegő, föld és tűz volt. Minden nap egy-egy elem köré építve a

Read More »

Jutalomkirándulások 2021 nyara

A július 9-11 közötti hétvége különleges hangulatban kezdődött, hiszen a jutalomkirándulásra leérkező önkéntescsapatunk, és az előtte napokban tartott tábor önkéntesei találkoztak össze egy este erejéig. Az újonnan berendezett, és élettől pezsgő Juszt Is – Házban sürögtek az önkéntesek.  Sok új csapattagot is köszönthettünk a régi tagokkal együtt, kik kicsit már

Read More »

Köszönjük, IKEA !

Az IKEA által ajándékozott bútorok segítségével önkéntes-csalogató körülményeket tudtunk teremteni a Juszt-is Házban. A kényelmes és praktikus emeletes ágyakat, a belevaló matracokat és a rájuk való ágyneműket önkénteseink az idei tábor alkalmával már fel is avatták. A szintén az IKEA-tól kapott polcos szekrények pedig csordultig megpakolva várják a bódvalenkei gyerekeket a foglalkoztató anyagokkal, kézműves kellékekkel. Egy szó mint száz, köszönjük, IKEA!

Megosztás itt: facebook
Facebook

Köszönetnyílvánítás

A következő bejegyzéssel szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik anyagilag, tárgyi adománnyal, illetve önkéntes munkával hozzájárultak ahhoz, hogy majdnem kész legyen bódvalenkei „otthonunk”, a Juszt-is Ház.  Nagy vonalakban hátra van még a konyhabútor (és a folyamatos fenntartás, karbantartás, mely sajnos nincs ingyen).  Óriási öröm és rengeteg munkának a gyümölcse, hogy az idei táborban már a Juszt-is Házban aludtak az önkéntesek!

Itt alább olvashatjátok “függönyfelelős” önkéntesünk írását:

“A Juszt-is Ház megléte fölötti örömködés, tudjuk, szerepelt már korábbi bejegyzésünkben, de elapadhatatlan. Csodálatos előrelépés, hogy az ügyünknek, amin az alapítványunk öt éve dolgozik, végre saját megtestesült otthona van. 

A ház felújítása befejeződött, de legalábbis abba a stádiumba ért, hogy biztonságos, kényelmes, kézreeső, megfelelően működő befogadójává vált a leutazó önkénteseknek és a foglalkozásokra járó gyerekeknek. Az idei tábor előtt a ház maga is igazán izgulhatott, hisz ez volt a premierje és nem is kicsi, hanem igazi mélyvíz, mert körülbelül húsz önkéntes lepte el, akiknek végre lehetőséget adott a kényelmes elférésre, pihentető alvásra és közös étkezésekre. 

Több lépésben készítettük fel a házat. Az első etap a takarítás volt. Miután a felújítás lezajlott, nekiestünk szivaccsal, ronggyal, porszívóval és felmosóval, hogy fogadhassa berendezéseit. Tisztelettel és óvatosan bántunk vele. Az ódon parasztház ablakai, díszes faragott fakeretekben, vékonyak és törékenyek. A vályogfalak hengerelt falfestése megőrizte a történetét, de biztosabb, ha csak gyönyörködünk benne, mintha fúrógéppel esnénk neki. A fagerendák mélyedéseiben ideiglenesen megdöntöttük a pókok uralmát. 

A következő lépésben a nagyobb bútorok – ágyak és padok – összeszerelését profi csapat végezte a Rotary Clubtól. Így mire a tábor előtt két nappal megérkeztünk, a ház megtelt élettel és bútorral. Oldalazva fértünk el a még nem helyükön álló bútorok, fűtőtestek, padok, székek, karnisok, függönyök, szúnyoghálók, kipakolatlan dobozok, kézről kézre járó szerszámok, sorukra váró fel és összeszerelendő konstrukciók, alkatrészek, kellékek és kupacok közt. A végtelenített nap során lassan feloszlott a káosz és helyére került mind – függesztve, szögelve, csavarozva. Lelkes amatőrségünknek jót tett, hogy mindenből több darab volt, így mire a végére értünk, jól kiforrott, kialakult rutinnal, az aktuális darab profi szerelői képesítésével zártuk a sorozatot. 

Számos spontán és kreatív megoldás született, amikor a ház helyben kitapasztalt adottságainak engedtünk az elképzeléseinkkel szemben. Fogtuk egymásnak a létrát és föladogattuk a szerszámokat, majd cseréltünk, hogy a szerelésben járatlanok is produktív feladatokhoz juthassanak és hogy a tábor előtti estére valamennyien büszkén zárhassuk a napot egy közös vacsorával a rendbevágott és otthonossá tett házban: ezt mi hoztuk össze, együtt 

Váradi Vera önkéntes 

Megosztás itt: facebook
Facebook