A Juszt-is Alapítvány szakmai beszámolója a 2023-as évről

A 2023-as év szakmai beszámolójában a tavalyi év tevékenységeit, programját, és pénzügyi helyzetét foglaljuk össze, szokás szerint. Mindenekelőtt nagyon köszönjük a segítséget a támogatóinknak ebben az évben is, nélkülük, nélkületek nem tudtunk volna ennyi mindent adni a lenkei gyerekeknek!

Juszt-is-ház munkálatok

Már az első lejárós hétvégén a házat kellett javítgatnunk: a hétvégi program előkészítése mellett két önkéntesünk a padló javítását is magára vállalta.  Bár a ház toldozása-foldozása februárban is folytatódott, – bátran írhatjuk, hogy szerencsére – nem ez volt a legnagyobb munka, amit a ház körül végeztünk el.

Áprilisban beindítottuk a kertszépítő-kampányunkat, mert a kertünk igen veszélyes volt, nem volt kerítésünk, és a sufnink is omladozott.

Pedig a terveink között szerepelt, hogy a saját kertünkben nagyobb mozgásteret igénylő foglalkozásokat tarthassunk.  Nagy szerencsénkre a „Lakó BME”-vel sikerült egy együttműködést kialakítani, így a BME oktatói és építészhallgatói a házunk fejlesztésén tudtak dolgozni.  A félév során a BME Lakóépülettervezési Tanszék Szociális Lakhatás Műhely hallgatói a gyerekek, és a Juszt-is tevékenységének megismerése mellett közösen dolgozták ki a terveket az udvar fejlesztésére. Téri eszközöket kerestek, melyek segítik a szabadtéri foglalkozásokat, esztétikai minőségükkel fejlesztik a gyerekek, és környezetükhöz való viszonyának érzékenységét. A nyárra ezért építőtábort terveztünk, hogy a helyiekkel közösen megépíthessük a kiválasztott terveket. Ehhez viszont támogatókat kellett szereznünk, akik az építőanyagot tudják finanszírozni, és önkénteseket is toboroznunk kellett, hogy a tervből és az építőanyagokból megvalósulhasson a kertünkben a régóta áhított közösségi tér.  

A kampányunkban nagyban segített, hogy májusban a Forbes interjút készített velünk.  Minden számukban megjelenik egy interjú egy szervezettel, akiknek biztosítanak egy felületet arra, hogy még többen megismerjék őket.  A júniusi szám 65.oldalán aztán meg is jelent a velünk készült interjú, aminek nagyon örültünk, és amellett, hogy nagyon büszkék is voltunk arra, hogy megjelenhettünk, a legjobbkor jött ahhoz, hogy az eddigi legnagyobb vállalásunkat véghez tudjuk vinni.

Legelőször a kerítés-álmunk vált valóra:  már június első hétvégéjén le tudtunk keríteni egy nyári táboroztatásra alkalmas részt az udvarunkban.  Ehhez kaptunk adományba kerítés alapanyagot az Árvai – Kerítés Kerítésrendszerektől és felületkezelő lazúrt a Remmers Magyarországtól. A bergep.hu támogatása által talajfúró gépet is használhattunk.  Így néhány önkéntesünk a helyiek segítségével megépítette a kerítést és két szekérnyi hulladékot is eltakarítottunk a területről.

A nyári tábor után, augusztusban tovább folytatódott a kampányunk.  Hogy egyszerűbben lehessen  adományozni bankkártyával, időközben Barion felületet is nyitottunk, így már nem volt akadálya annak, hogy akár egy padlóburkolatnak használt tégla, egy tetőléc, egy mázsányi homok, vagy egy önkéntesekkel teli kocsi benzinköltségével bárki hozzájárulhasson a közösségi foglalkoztató felépüléséhez.  Úgy terveztük, hogy egy építőtábort szervezünk, amikor közös erővel megépülhet az álomházunk, de ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, még sok építőanyagra és segítő kézre volt szükségünk.  

Időközben elkészültek a látványtervek, így egy lépéssel már közelebb kerültünk a célhoz.

Augusztus elején az Építészfórumban is megjelent egy cikk a projektünkről, ennek köszönhetően már a HAN (Humanitarian Architects Network)-on keresztül is fogadhattunk adományokat.  (Szabadtéri foglalkoztató épül hátrányos helyzetű gyermekeknek Bódvalenkén, adományokat várnak (epiteszforum.hu) ) Erre nagy szükségünk is volt, mert a hónap végére tervezett építőtábor előre látható költségeihez még 800 ezer forint hiányzott. A tábor előtti hetekben a kampányunk a tetőfokára hágott, hogy maradéktalanul meg tudjuk valósítani a kitűzött célt.  Lassan, apródonként viszont eljutottunk oda, hogy bele tudtunk vágni az eddigi legnagyobb vállalásunkba, bár még a teljes összeg nem állt a rendelkezésünkre, így az építőtábor alatt is folyamatosan kampányoltunk, hogy a hiányzó összeget pótolni tudjuk. 

Aztán augusztus 21-én végre elkezdődhetett az építőtábor, ami mindjárt egy újabb megoldandó problémával indult, ugyanis lerobbant a teherautó, ami a 9 tonnányi, adományba kapott cserepet vitte volna Bódvalenkére.  Szerencsére másnapra találtunk is fuvart, de újabb segítségkérés következett, mert sok kézre volt szükségünk, akik fel tudják pakolni a cserepeket a teherautóra.  Amikor ezzel is megvoltunk, végre a bódvalenkei történésekre koncentrálhattunk. Augusztus 23-áig minden nap szinte végig az előkészítő munkálatokról szólt, hiszen elő kellett készíteni a léceket a bevetésre,  sőt, bakokat is készítettünk a munkához.  Nem is volt kevés léc, 138 darabot kellett méretre vágni, lecsiszolni, és az időjárás elleni védelem céljából felületkezelni.  Ehhez a Renners Magyarországtól nagyon kedvező áron beszerzett lazúrokat használtuk, hogy a gyerekek számára is biztonságos legyen az alapanyag.  Természetesen munkavédelmi oktatást is kaptunk, hogy minél biztonságosabban hajthassuk végre az építkezést. Másnap, 24-én reggel megérkezett a cserép, amit 15 óra munkával pakoltak fel, majd le az önkénteseink.  Továbbhaladtunk a szerkezeti elemek, majd a lécezés méretre szabásával és felületkezelésével, sőt, az alapkiásás is megtörtént.  

Aztán a rá következő napon is:  csiszolás, csiszolás, csiszolás…végtelennek tűnő monoton munka, de jó társaságban, vidám hangulatban telt. A legtöbb időnket ez a munkafolyamat emésztette fel, de nem csüggedtünk.

 

Főleg, hogy a Lako BME két vezető oktatója, Dankó Zsófia és Sugár Péter is lejött segíteni! 

Emellett a beton kötését se vártuk tétlenül, már összeállítottuk a szerkezeti elemeket is,

délután pedig részt vettünk a Bódvalenke túrán, ahol megtekinthettük a híres freskókat és a falu látnivalóit, és ahol természetesen falubeli gyerekek is végigkísértek és szórakoztattak minket.Augusztus 26-án, az utolsó napon mindent be kellett vetnünk, hogy összeálljon a kép:  végre összeillesztettük a megálmodott szerkezetet.  Elkészültek az utolsó csiszolások és kenések, miközben a helyiek is besegítettek, rohamtempóban szórtuk fel a cserepeket a vázra.  Az önkéntes csapat az utolsó energiáit használva, csodás összhangban rakta össze a raklapokat, amelyeket a Sebestyén Woodnak köszönhettünk.  Az IDH csapatból is nagy segítségünkre volt:  Tifo, azaz Nagy Tibor,  aki az ottani építkezéseket koordinálja, nekünk is megmentette a véghajrát, elkészülhetett végre a nagy mű, bár még szeptember legelejére, az első lejárós hétvégére maradtak az utolsó simítások

Végül szeptember 9-én avathattuk fel az új közösségi terünket.  A Lakó BME hallgatóinak szakmai útmutatásával és a gyerekek ügyes keze által életre keltettük egyik belépő rituálénkat is, amiből szerintünk gyönyörű kavicsos alkotások születtek.

Nyári tábor

A tábor július 2-án kezdődött, és július 8-áig tartott, és témája az erdők, esőerdők, majd a vízi élőhelyek (tengerek, tavak, óceánok), vulkánok, a földrészek voltak.  Természetesen nem maradhattak el az örök kedvencek:  a focizás, a gyöngyfűzés, a társasozás sem.  Emellett új játékok is előkerültek a foglalkozásokon, többek közt kőkaktuszok és papírkígyók is készültek a Juszt-is kertben.

A tábor végére meghívtuk a gyerekek családjait és egy csodás hangulatú táborzáró keretében a gyerekek által készített papírvulkánok kitörését is megtekintettük. 

A közös játékok, játékos feladatok rengeteg vicces és szórakoztató pillanatot okoztak a gyerekeknek és nekünk is. 

Jutalomkirándulás

A jutalom kirándulások augusztusban zajlottak, az első és másodikosok szokásosan a miskolctapolcai Maya-játszóparkban töltöttek egy csodás napot, és a kimerítő játszás mellé társult még egy fincsi ebéd és hűsítő fagyizás is. A felsőbb évesekkel, mivel rossz idő volt, moziztunk és „mekiztünk”  egy jót.   A jutalomkirándulásról bővebben itt írtunk:  Jutalomkirándulás 2023 – Juszt-is teszünk! (jusztis.com) 

Hétvégék 

Idén minden hónapban el tudtunk menni Bódvalenkére. A hétvégék többségében a óvodától felfelé a Juszt-is házba jönnek tematikus foglalkozásokra a gyerekek, a babáknál mi járunk házhoz játszani. Néhány hétvége azonban házhozjárós volt, amikor a nagyobbakhoz is házhoz mentünk. Ez azért is volt fontos, hogy legyen terepe annak is, hogy a családokkal tudjuk ápolni a kapcsolatot.

Skype-tanoda 

Idén jól működött az online tanodánk, ugyanis sokkal kevesebb volt a hiányzás, mint eddig. A tanodában továbbra is másodiktól felfele tanulnak azok a gyerekek, akik szeretnének ebben a munkában részt venni. Az órákat önkéntesek tartják táv-oktatásban, azonban ilyenkor is ott van egy helybeli asszony, akihez mennek a gyerekek és aki kezeli a számítógépet, segít nekik ott helyben.

NapKÖZi

A Skype-tanoda mellett az elsősöknek és másodikosoknak helyben oktatás is folytatódott. 2022-től ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk segíteni a két ottani tanító munkáját és figyelemmel tudjuk kísérni az órákat, minden alkalmat felveszünk a Zoommal, így vissza tudjuk nézni és ellenőrizni a tanulás folyamatát. Adományok finanszírozzák a Zoom előfizetést és a szükséges alapanyagokat.

A tananyagot mi állítjuk össze, és küldjük nekik havonta. A tematikában rengeteg féle feladat és játék van, köztük képességfejlesztő és mozgásos játékok, amelyek segítik a számolásban, olvasásban, nagy-és finommozgásban, általános tájékozódásban való fejlődésüket.  Idei újdonság, hogy egy újabb helyi asszony is csatlakozott a csapathoz, így már három korosztályban, három csoportban is folyik a napKÖZis projekt, így az elsős és a másodikos csoport mellett egy iskolaelőkészítő csoportunk is van.  

Mikulás

Az eső és hideg ellenére még szombaton is járt a Juszt-is Mikulása Bódvalenkén.  A gyerekek énekkel és verssel fogadták őt, és krampusz segédeit is.

Farsang

A kicsik maszkokat készítettek és akadálypályán mentek végig, míg a nagyon a Busójárás hagyományával megismerkedve busó maszk készítőkké avanzsálódtak.

Húsvét

Nyuszikat festettünk, ragasztottunk, majd kertet is építettünk nekik.  A Visfontis-nak hála még egy kis nyuszi csokit is kaptak a gyerekek.

Bérlet

Az alapítvány továbbra is átvállalja buszbérlet árát az iskolalátogatási igazolást hozó középiskolásoktól, így ösztönözve a fiatalokat, hogy ne hagyják ki a sulit. Bár az országbérlet bevezetésével sokkal egyszerűbben és olcsóbban lehet utazni, így sokan már nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Extrák 

Egy kicsit az alapítványról is… 2023-ban is  bekerültünk az Edison100 százas listájára.  

Pár önkéntesünk volt még a nyáron az Egy Sima Egy Fordított- Egyesület az inklúzióért szervezésében egy Sixbricks workshopon, az ott szerzett tudást pedig kamatozódott, és a gyerekek nagyon élvezték a csapat feladatokat.

Júniusban a Forbes magazinban cikk jelent meg rólunk.

Az Építészfórum is írt rólunk. Szabadtéri foglalkoztató épül hátrányos helyzetű gyermekeknek Bódvalenkén, adományokat várnak (epiteszforum.hu) 

És lássuk számokban:

Megnevezés Összeg E Ft

Bevételek

Támogatás cégektől 4709

SZJA 1% 394

Támogatás magánszemélyektől 3423

Késedelmi kamat 91

Összes bevétel 8617

Kiadások

Beruházás ajtórács 296 ez az eszközök között van a beszámolóban, a 433 eFt értékcsökkenés viszont nem szerepel ebben a táblázatban, a beszámolóban igen.

Beruházás átemelőszivattyú 217 ez az eszközök között van a beszámolóban, a 433 eFt értékcsökkenés viszont nem szerepel ebben a táblázatban, a beszámolóban igen.

Ingatlanok terasz 1559 ez az eszközök között van a beszámolóban, a 433 eFt értékcsökkenés viszont nem szerepel ebben a táblázatban, a beszámolóban igen.

Nyomtatvány,irodaszer 65

Berendezés, felszerelés 59

Szakkönyvek, folyóiratok 15

Tisztítószerek 23

Rezsiköltség (víz,csatorna,áram, fűtés) 478

Támogatással kapcsolatos anyagktg. 125

Egyéb anyagköltség 132

Postaköltség 10

Domain név 30

Internet 366

Javítás, karbantartás 13

ZOOM előfizetés 143

Belföldi utazási költségek 70

Bérleti díjak 10

Könyvelési díj 25

Őrzés, távfelügyelet 80

Belépőjegyek 221

Bankköltség 57

Étkezési költségek gyerekeknek (tábor, jutalomkirándulás) 327

Leutazás költségei 492

Támogatások, adományok 1588

Összes kiadás 6401

Maradvány 2216

A hivatalos beszámolótól ez az elszámolás eltér, mert a beszámolóban a házfelújítás és eszközbeszerzés nem a kiadások között szerepel, hanem az eszközök között, és csak a ház és az eszközök tárgyévi értékcsökkenése jelenik meg a kiadások között. Úgy gondoljuk, kimutatásunk így jobban tükrözi pénzügyi helyzetünket.