Skype önkéntes kisokos

A SKYPE-OKTATÁS GYAKORLATA

https://jusztis.com/wp-content/uploads/2020/08/Skype-kisokos-gyakorlat.pdf

 

 

ELKÖTELEZŐDÉS

 

Kimaradás

Ha nem tudsz megtartani egy órát, legkésőbb előző héten írj erről a levlistára, hátha más át tudja vállalni. Az adott héten felmerülő nem várt akadály esetén értesítsd az adott nap ügyeletesét (neve, telefonja, e mail címe az órarend alsó sorában), aki – ha egy mód van rá – gondoskodik a helyettesítésedről. Aznap csak vis major esetén mondhatsz le órát és erről az ügyeletesen kívül értesítened kell Zsuzsát is, aki Bódvalenkén gondoskodik a gyerekek jelenlétéről.

 

A gyerekek részvétele

Nemcsak saját magunktól, hanem a gyerekektől is elvárjuk, hogy eljöjjenek az órára. Tudatosítani kell bennük, hogy közösen dolgozunk egy közös cél érdekében. Betegség, objektív indokok elfogadhatók, de amennyiben egy gyerek ismételten indokolatlanul mulaszt, a Skype önkéntes jelzése alapján a koordinátor felfüggesztheti az érintett gyerek korrepetálását.

 

AZ ÓRÁK ELŐKÉSZÍTÉSE ÉS A TANÍTÁSSAL JÁRÓ ALAPFELADATOK:

 

  1. Megosztott doksi használata
  2. Az óra dokumentálása
  3. A megtartott óra igazolása
  4. Tanulós pontok vezetése

 

MEGOSZTOTT DOKSI HASZNÁLATA ÉS AZ ÓRA DOKUMENTÁLÁSA

 

Technikai részletek

 

1.     Az óra előkészített anyagát a „megosztott drive” folderben a gyerek nevét viselő doksiba töltöd fel. Ez a doksi a bódvalenkei laptoppal megosztott munkafelület, ezen dolgoztok együtt a skype-óra alatt.

2.     A skype-korrepetálás legfeljebb 45 percig tart, nemcsak azért, mert az iskolai órák is 45 percesek, hanem mert időbe telik, míg Zsuzsa hazakíséri az előző gyereket és elhozza a következőt.

3.     Az óra végeztével a doksiba feltűnően, más színnel írd be, hogyan zajlott az óra, mi volt sikeres/sikertelen. Ezek a megjegyzések azért szükségesek, mert emlékeztetnek bennünket (vagy az anyagot legközelebb folytató önkéntest) arra, mi is történt. (Egyébként könnyen már másnap homályba vész az óra története). Ezután kijelölöd (CTRL+A) és kiveszed (CTRL+X) a doksit a megosztott drive-ból, majd beilleszted (CTRL+V) a gyermek nevével és a foglalkozáson tanult tárgy nevével ellátott „gyerekről jegyzetek” megfelelő doksijába (pl. „Marcika matek”). Ez a doksi őrzi, hol tartunk, mik a problémák. Igen fontos, hogy naprakész legyen, hogy bárki, bármikor tudja folytatni a munkát.

4.     A „Marcika matek” típusú doksi akkor lesz könnyen áttekinthető, ha mindig a legutolsó óra anyagával kezdődik. Ezért mindig a doksi elejére illeszd be a legutóbb végzett anyagot és az első sorban tüntesd az önkéntes nevét (tehát a sajátodat) és a foglalkozás dátumát.

5.     Mindezek után a gyerekről elnevezett doksi maradjon üresen a „megosztott drive”-ban, hogy a vele – esetleg más tárgyból – foglalkozó önkéntes elő tudja készíteni a következő óra anyagát.

 

 

Folyamatábra a „Gyerekekről  jegyzetek” készítéséhez:

 

 

 

 

 

AZ ÓRA IGAZOLÁSA

 

Ugyancsak az órát követően írd be az órarendbe, megvalósult-e az óra. Tüntesd fel azt is, kivel tanultál, amennyiben az eltér a tervezettől. A te órarendi bejegyzésed igazolja az óra megtörténtét. Ez Zsuzsának fontos: munkájának igazolása ez.

 

TANULÓS PONTOK

 

A gyerekeket „tanulós pontokkal” jutalmazzuk az órákon való részvételükért. Ennek dokumentálása az önkéntes dolga! Az összegyűjtött pontokat a lejárós hétvégéken válthatják be a gyerekek mindenféle iskolai felszerelésre és csecsebecsére.

 

A gyerekeknek nagyon fontosak a tanulós pontok. Ezért rögtön az óra után írd be az erre szolgáló táblázatba az aznap szerzett pontszámot és tüntesd fel a dátumot, illetve az önkéntes nevét. Ne halogasd a beírást! Könnyen elfelejted később, és a gyereket méltánytalan sérelem éri – kevesebb lesz a gyűjtött vagyona.

 

KAPCSOLATTARTÁS

 

Kérünk minden skype-önkéntest, napi rendszerességgel kísérje figyelemmel az e-maileket.

Ha egy gyerekkel más önkéntes is korrepetál a tiedtől eltérő tárgyat, kísérd figyelemmel a másik önkéntes munkáját, lépj vele rendszeresen kapcsolatba.

Legalább egyszer-kétszer a félév során kíséreld meg felvenni a kapcsolatot az iskola tanáraival.

 

EGYÉB ÖTLETEK

 

  1. Az óra kezdetén beszélgess kicsit arról, hogyan van a tanítványod, történt-e valami érdekes vele azóta, hogy utoljára találkoztatok, van-e gondja, problémája.
  2. Ha az óra alatt úgy érzed, lankad a figyelme, együttműködése, kapcsolj át valami érdekes kis videóra (1-2 perc). Néhány ilyet találsz a „Tananyagok” mappa „Ismeretterjesztő egypercesek…” nevű almappájában. (Ha találsz hasonló videót, tedd hozzá a gyűjteményhez. Kösz!)
  3. A skype-tanítás egyik legnagyobb nehézsége, hogy nem tudjuk követni az írásbeli munkát. Emiatt nem használható a tankönyv/munkafüzet/gyakorló füzet pdf-es változata, mivel nem lehet velük a képernyőn dolgozni.
  4. Ha mégis szükséges papíron íratni, rajzoltatni, külső kamerával időnként „rápillanthatunk” a végzett munkára. A papírmunkához szükséges eszközök (ceruza, színes, radir, körző, vonalzók, szögmérő, a kicsiknek számoló korongok, dobókocka, abakusz) rendelkezésre áll. Célszerű az írásbeli munkát füzetben végeztetni, hogy a végzett munka eredménye, a fejlődés iránya megőrződjék, látszódjék. Zsuzsától kérjünk füzetet, a füzeten legyen feltüntetve a gyerek neve, és a füzet maradjon Zsuzsánál megőrzésre.
  5. A nehézségek miatt inkább interaktív feladatokat keressünk. Az így végzett munka eredménye látszik a drive-on őrzött doksiban.