Májusi beszámoló

Május a hangokról szólt. Kongó, csengő, éles, hamis, vibráló, tiszta, tompa, szép és csúnya hangokról.

A gyerekek részéről mindez ámuldozó és sikongató hangokkal is kiegészült, főleg Erzsi „szatyros fizikája” közben. Az alapvető eszközökkel, hétköznapi alapanyagokkal operáló fizikakísérletek a témának megfelelően a hallás és hangadás témakörét járták körbe. Egyszerű pengetős hangszereket, xilofont, hangvillát próbálhattak ki a résztvevők, de a dobhártya működését is lemodelleztük nekik.

A legnagyobb sláger a kísérletek közül a ’denevér-duma’ volt. Ez a hangvisszaverődésről szóló játék mindössze egy tepsiből és két papírhengerből áll, mégis teljesen lenyűgözte a gyerekeket, a felsősök is ámuldoztak. Leginkább azonban a kézműveskedés foglalta le a gyerekeket, korcsoporttól függetlenül. Másfél nap alatt sokféle saját készítésű és díszitésű hangszer született a Juszt-is Házban: például papírtányérból és csengettyűkből csörgődob, vécépapír gurigából és rízsből rumbatök, gyufásdobozból és befőttesgumikból pengetős zeneszerszám. Szintén sok izgalom és nevetés kísérte a házi készítésű telefonkészülékeket: a papírpohárból és madzagból készített telefon mechanikáját páran még otthon, a szüleiknek is bemutatták.

A hangok témaköre nemcsak azért volt szuper, mert sok kísérletet lehetett kitalálni hozzá, hanem mert nem maradhat el mellőle a tánc, muzsikálás sem. Ebből születtek meg a spontán csoportos éneklések, rögtönzött mini-táncbemutatók, és igazán eredeti dalszerzések is.

A foglalkozások után-közben a szokásos, mégis mindig változatos családlátogatások zajlottak. Az igazán kicsikhez házhoz megyünk játszani, ilyenkor más családtagok is gyakran feltűnnek, csatlakoznak. Ilyenkor lehet igazán jókat, őszintén beszélgetni: gyereknevelésről, párkapcsolatról, munkáról, eseményekről, mindennapokról.

Mindeközben, mint minden hétvégén, kell, hogy jusson, így hát jut is, idő magunkra, az önkéntesekre és a munkánk hátterét biztosító infrastruktúrára. Ez alkalommal elmaradt a helyben főzés, mert egy önkéntes társunk férje előre elkészített vegán menüvel járult hozzá a hétvégéhez, de nem maradtak el a közös beszélgetések. A Juszt-is Ház gondozásával, javításával kapcsolatban folyamatosan vannak teendők, de a házfelújítás hátralévő nagyobb részeinek, a konyha és a tető rendbehozatalának előkészítésén is dolgozott most is pár önkéntesünk.

A Jusztisos hétvégék számomra mindig kettősek: rendkívül megerőltetők, de iszonyatosan feltöltők is. A népes gyereksereg hihetetlen energiával jön: közvetlenek és fáradhatatlanok. Ragaszkodnak, kapaszkodnak, magyaráznak, figuráznak, ölelnek és nyüzsögnek. Ezt moderálni és helyén tartani nehéz, de kifizetődő. Mindig megéri.

Facebook