Novemberi hétvége

Hétvégi lemeneteleink egyikén sem indult „bevetésre” ennyi önkéntes. Három (!) új önkéntes gyarapította elszánt seregünket.

Valamennyien FFP2 maszkokkal, friss negatív PCR teszttel, több üveg kézfertőtlenítővel indultunk péntek délben három autóval az Örs Vezér teréről.

Pénteken a hosszú esti előkészületek keretében véglegesítettük a korcsoportoknak tervezett programokat, utána nem maradt más hátra, mint elkészíteni a „mászókát”, vagyis az egyik önkéntes kezének, lábának konturját a többiek kiszínezték, laminálták, összefűzték, tehát járóképessé tették.

A foglalkozásokat rituális lépésekkel kezdtük: belépést követően kézmosás fertőtlenítővel, a lehetséges üdvözlési formák közül választott módon köszöntötték egymást az „ajtónálló” önkéntessel, majd (a kiskamaszok vasárnapi csoportját kivéve) a bonyolult előrajzolt pályát négykézláb teljesítették. Valamennyi csoport lelkesen teljesítette ezt a feladatot. Mivel a mászóka épségben maradt, ezután a következő foglalkozások belépőjéhez tartozik majd a mászóka is.

A korcsoportonként más-más mozgásos játékok sem rugaszkodtak el a matektól. A kicsik (ovisok, első-másodikosok) a hintáztatás alatt (két-két önkéntes takaróba fektetett gyereket hintáztatott) meg megtanulták tízig a számokat az ismert „Egy, megérett a meggy” mondóka segítségével. A kicsik dobtak babzsákot az elkiáltott számot viselő társuknak, a nagyobbak az önfeledt rohangászást megállító taps után megszámlálták, hogy a kígyóból lett felezővonallal megosztott tér melyik felén dermedt meg több gyerek.

Számos hasonló feladat után a számok sorbarendezésével küzdöttek az első-másodikosok. Jutalmul hazavihették a matricákat, amelyek hátára írtuk a számokat.  A harmadik-negyedikesek szorzótáblást játszottak, Tükör segítségével próbálták megtalálni a szimmetriatengelyt. Nagyon jó volt a kamaszokkal beszélgetni este 8 és 10 között. Activity és „felelsz vagy mersz” játék hamarosan komoly berszélgetésbe fordult, amelynek fáradtságunk vetett véget. Vasárnap délelőtt folytatódott a babázás, és a kiskamaszok pedig megtudták, hogy mit is értünk tükörtengelyen. Felfedezték a geometriai alakzatok forgásszimmetriáját, barátkoztak a körzővel és szögmérővel. Színes képes algebrai feladat megoldása tette próbára tudásukat.  Így hamar el is telt a másfél óra.

Ezután már csak rendet kellett rakni bódvalenkei otthonunkban, hogy a Juszt-is házat a következő hétvégén tisztán találjuk.

 

Facebook